Obalamy mity – cukier nie krzepi!

Cukier nas nie krzepi, ale krzepi choroby. Przyczynia się do otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia czy niektórych chorób nowotworowych –  wyjaśnia Marta Pawłowska Dyrektor BPZ NFZ w kolejnym odcinku w ramach kampanii „Słodki, słodszy… cukrzyca w PnŚ TVP2 https://pytanienasniadanie.tvp.pl/51320552/slodki-slodszy-cukrzyca
Cukier daje energię zdradliwą, krótkotrwałą. Po zjedzeniu słodkiego następuje wyrzut insuliny, który zbija poziom cukru, a to powoduje, że znowu poczujemy głód. I tak w koło – tłumaczy Anna Śliwińska Prezes Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków.
Cukrzyca nie bierze się z jedzenia cukru, ale z nadwagi i otyłości. Cukrzyca nie boli i dlatego cicho i podstępnie niszczy organizm. Około miliona osób ma niezdiagnozowaną cukrzycę!
Jakie błędy popełniamy w codziennych zakupach lub przygotowując śniadanie sobie lub dzieciom? Przypominamy i polecamy cykl filmów edukacyjnych „Dziękuję, nie słodzę!” przygotowanych w ramach kampanii #NieCukrz wspólnie z Magdą ze SkutecznieTV . Obiecujemy… nie słodzić!
Skip to content